Descoperă-ți vocația!
Vorbeam zilele trecute cu o bună prietenă, pe care o cunosc din facultate, care îmi povestea că fiul ei a schimbat deja 2 facultăți, nefiind de la început hotărât ce să facă. Începuse cu Politehnica, unde făcuse un an, a abandonat-o și s-a înscris la marketing, dar nu era sigură ca o va duce și pe aceasta la bun sfârșit. Era destul de afectată de această situație și i-am spus că trebuie să aibă încredere în el, sigur își va găsi singur drumul, dar nu trebuie să-l forțeze în nici o direcție, întrucât este viața lui și fiecare trebuie să aleagă pentru sine. E adevărat ca cei mai mulți părinți își doresc ca fiii sau fiicele lor să urmeze un anume drum în viață, însă nu sunt de acord cu faptul că acest lucru trebuie impus. L-aș vedea mai degrabă ca pe un coaching, din partea părinților, dar nici acest lucru nu e chiar atât de simplu. Cu adevărat profesia de părinte este una dintre cele mai dificile, care nu are manuale, întrucât fiecare dintre noi este o ființă unică, iar situațiile cu care ne confruntăm în viață, ca părinți, nu pot fi universal valabil aplicate.
Într-un e-mail primit de la o colegă de serviciu, acesta mi se confensa că-și dorește ce e mai bine pentru fiica sa de 16 ani, însă viața scumpă din ultimii ani o determină să fie într-o cumpănă teribilă pentru că nu reușește să mai facă față financiar meditațiilor pe care și le dorea. Având proaspătă în minte discuția cu fosta colegă de facultate, mi-am întrebat colega de serviciu într-o pauză:
- Ești sigură că fiica ta știe cu adevărat ce vrea să facă? Poate încă nu este hotărâtă pentru medicină sau poate mai mult îți dorești tu asta…Și dacă e așa, să nu ai surpriza că tot acest sacrificiu al tău să devină într-o zi în zadar…
Am văzut cum a căzut pe gânduri și după câteva clipe mi-a spus:
- S-ar putea să ai dreptate…eu mi-am dorit foarte mult medicina..sunt egoistă, nu-i așa? Am încurajat-o, pentru am vazut tristețea din ochii ei.
- Tu nu ai greșit, dorind ce e mai bine pentru ea, însă trebuie să vezi ce își dorește ea cu adevărat. Pune-i întrebări la care să găsească singură răspunsul, asta e cel mai important. Și ce să fac, dacă nu reușește să-și răspundă? Atunci…îți mai dau un sfat: încearcă testele psihologice.
- Ce teste? Dezvoltă!
- Sunt multe teste, însă îți recomand testele psihologice ştiinţifice…ele sunt o modalitate simplă şi validată ştiinţific de a-ţi descoperi personalitatea, ariile de interese şi nivelul de inteligenţă. Toate aceste aspecte te ajută să iei o decizie informată în legătură cu viitoarea ta carieră, pentru că nu orice persoană este potrivită pentru orice carieră şi job. Și cred că poate fi un ajutor bun și în descoperirea pasiunii. Ce e mai bun în viață decât să faci lucrurile care-ți plac cu adevărat?
- Cred că ai dreptate! Unde aș putea găsi astfel de teste?
- Eu am descoperit de curând un site care oferă o astfel de provocare…recunosc că m-au atras, deși la mine nu se mai pune problema, însă sunt foarte tentată să le fac pentru confirmare.
Sunt 3 tipuri de teste: Jackson Vocational Interest Survey (JVIS), IST (Intelligenz-Struktur-Test 2000 R) și Inventarul de personalitate BFQ (Big Five Questionnaire).
Jackson Vocational Interest Survey (JVIS) măsoară interesele personale, este un test util în luarea şi clarificarea deciziilor de carieră și oferă un tablou detaliat al intereselor unei persoane şi a modului în care acestea se relaţionează cu domeniile de studiu şi cu lumea muncii. JVIS a fost creat de către Douglas N. Jackson, una dintre marile personalităţi ale psihometriei mondiale contemporane. Îți oferă direcţii posibile de carieră.
IST (Intelligenz-Struktur-Test 2000 R) evaluează aptitudinea intelectuală generală (nivelul de inteligenţă), precum și trei tipuri de inteligență din structura sa: verbală, numerică și figurală. Adică oferă răspunsul la întrebarea pe care ne-o punem cu toţii: „Cât de inteligent sunt?”. Când faci acest test, profilul iți va oferi câte un scor pentru fiecare dintre cele trei tipuri de inteligență componente: verbală, numerică și figurală și va releva care dintre acestea este punctul tău puternic. În funcţie de nivelul de inteligență variază modul de abordare a diverselor activităţi şi tipul de activităţi în care putem avea succes profesional.
Inventarul de personalitate BFQ (Big Five Questionnaire) este reprezentantul european cel mai celebru al celei mai actuale teorii din domeniul studiului personalităţii umane, modelul Big Five. Studiile au demonstrat o corelaţie între anumite trăsături de personalitate şi succesul în anumite tipuri de activităţi. Conform acestei teorii, Big Five, personalitatea poate fi descrisă de cinci factori majori: stabilitate emoțională/nevrotism, extraversie, deschidere mentală/spre experiență, agreabilitate/amiabilitate şi conştiinciozitate.
Personalitatea nu te îndreaptă direct spre o anumită ocupație, însă influențează modul în care abordezi anumite sarcini și tipul de sarcini pe care îl preferi şi în care ești eficient. Cunoscându-ți personalitatea, vei ști dacă ai deja dezvoltate trăsăturile de care ai nevoie pentru o anumită arie ocupațională, sau dacă trebuie să depui un efort conștient pentru a le dezvolta.
Toate aceste informatii le-am descoperit pe site-ul Vocațional Central și recunosc că mă tentează să fac aceste teste.
- Știi ceva, mă bucur că am stat de vorbă, o să vorbesc cu Andreea să o fac curioasă, să le descopere singură!
- Mult succes!
…Da, în viata nu-i simplu să reușești dacă nu ești omul potrivit la locul potrivit. Ne petrecem extrem de mult timp la job - în medie 30 de ani - și foarte mulți dintre noi ajung la concluzia că nu au făcut cea mai bună alegere. Unii sunt norocoși și si-au descoperit vocația devreme, încă din timpul studiilor. Este excelent să-ți petreci viața făcând lucrurile care-ți plac, nu-i așa?
Întrebarea rămâne: care este vocația ta? A copiilor tăi, a prietenilor? Dacă ai făcut aceste teste, împărtășește cu noi informația. M-aș bucura să aflu că din ce în ce mai mulți oameni au făcut alegerea potrivită. Dacă ești în pragul unei astfel de alegeri, ai fi tentat să aplici aceste teste? Dacă o faci, spune-ne și nouă rezultatul! Aș fi bucuroasă să știu că ți-au fost de folos! Și dacă ai prieteni care au nevoie de aceste informații, DĂ MAI DEPARTE!
si care este site-ul cu pricina ?
si inforenergetica ajuta la descoperirea vocatiei.
Cu siguranță DA, Mihaela! Inforenergetica este un ajutor neprețuit pentru cei care cunosc acest instrument. De aceea, cei care doresc consultanță în această direcție, îmi pot scrie detaliat, folosind formularul de contact. Vreți să faceți o alegere, nu știți direcția cea mai bună, ce vi se potrivește cel mai bine? Vă pot ajuta dacă-mi scrieți! – See more at: http://esentadivina.ro/descopera-ti-vocatia/#sthash.x4QVz58P.toYnTX9C.dpuf
Mihai, am scris despre acel site în articol, însă, pentru a veni în ajutorul celor interesați, în dreapta articolului scrie GĂSEȘTE-ȚI VOCAȚIA, apoi banner-ul. Iar dacă poziționezi mouse-ul pe banner, scrie numele site-ului. Click și gata! Intră pe el și poți să-ți alegi unul dintre cele trei teste. Sau toate! – See more at: http://esentadivina.ro/descopera-ti-vocatia/#sthash.x4QVz58P.toYnTX9C.dpuf